Wat wilde Yigoro Kano (de uitvinder van judo) bereiken met judo?

Yigoro Kano heeft bij de start van judo twee principes vastgelegd. Het is de bedoeling dat je beide judoprincipes probeert te bereiken. Het ene principe is technisch van aard, het tweede principe is maatschappelijk van aard.

Seiryoku-zen’yo:
maximale doeltreffendheid bij minimale inspanning.

Met dit principe wil Kano duidelijk maken dat een judoka gebruik moet maken van de kracht van de tegenstander en die in eigen voordeel moet aanwenden.

Jita-kiyoei:
algemeen voorspoed en welzijn.

Met dit principe wil Kano duidelijk maken dat door het leren van judo een mens een aantal basis’manieren’ leert waardoor hij evenwichtig en behulpzaam wordt en daardoor een beter mens wordt.

Hoe schrijf je Judo in het Japans?

Japanners gebruiken geen letters, maar tekens.
Die heten, afhankelijk van de tekens die ze
gebruiken, Kana of Kanji.

In het Kanji schijf je Judo met twee tekens.
Het eerste teken is 'Ju' en betekend 'zacht'.
Het tweede teken is 'Do' en betekend weg.
Judo betekend dus de 'zachte weg'.

Zijn er ook regels voor judopakken?

Ja, ook judopakken zijn aan regels verbonden.
broeken en de mouwen, maar ook over de
hardheid van het pak en de revers (kraag).
Op grote  officiële kampioenschappen wordt het
pak nagemeten met een meetapparaat. Dit
apparaat  heet een Sokuteiki.

Waarom is de Nederlandse judoka Anton Geesink zo beroemd geworden?

Anton Geesink is de eerste judoka die Olympisch kampioen judo werd en geen Japanner was. Hij deed dat tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Japan (Tokyo). Hij versloeg in de finale een Japanner. De Japanners waren geschokt, maar Anton Geesink werd in één keer wereldberoemd en judo werd erg populair in Nederland.

Olypische spelen

Elke vier jaar vinden de Olympische Zomerspelen plaats. In 2008 vonden de laatste Olympische Spelen plaats in Peking in China.
Namens Nederland gingen er een paar echte kanjers heen. En ze waren nog succesvol ook.

Hoe deden de Nederlanders het?
De eerste dag kwam wereldkampioen Ruben Houkes in actie in de klasse tot 60 kg. Maar de Koreaan Choi was die dag sterker en won in de halve finale van Ruben. Gelukkig won Ruben al zijn partijen in de herkansing waar- door hij derde werd en de eerste Olympische medaille voor Nederland veroverde.

Deborah Gravenstijn won tot 57 kg na jaren met veel blessures een zilveren medaille, waar ze heel blij mee was. Deborah won van iedereen, maar dat had zoveel kracht gekost, dat ze in de finale niet sterk genoeg was om kampioen te worden.
Elisabeth Willeboordse liet zien ook bij de beste judoka’s te horen. Elisabeth behaalde brons tot 63 kg.
Edith Bosch stond een klasse hoger (tot 70 kg). Ook Edith Bosch stond goed te judoën, maar ze had in de halve finale last van zenuwen -- dat is niet zo gek, als je kans hebt om in de finale te komen--. Haar tegenstandster uit Japan bleef wel ‘cool’ en won. Edith won haar laatste partij en werd derde.
Henk Grol is nog jong (23 jaar) en hij deed voor het eerst mee. Hij is al erg goed, maar had nog geen ervaring op de Olympische Spelen. Dat maakte hem niets uit, want hij won met mooie punten van bekende judoka’s. In de halve finale stond Henk voor, maar hij wilde erg graag nog een punt scoren. Zijn aanval werd overgenomen en Henk moest judoën voor de derde plaats. Die partij won hij.